20. 09. 2023, 14:18
Potraviny s vysokou glykemickou náloží (vyšší než 20) mění náš metabolismus a významně přispívají k ukládání tuků. Pokud se chcete zdravě stravovat nebo shodit pár kilo, zaměřte se na potraviny s GN do 10 a hlavně pokud možno postupně vynechte jakékoliv průmyslově zpracované potraviny a polotovary. O které průmyslově zpracované potraviny jde zjistíte snadno na www.cojist.cz
Glykemický index je jen teoretická hodnota vyjadřující rychlost nárůstu hladiny krevního cukru. Čím vyšší je glykemický index u dané potraviny, tím rychleji a více inzulínu musí vyprodukovat slinivka břišní. A čím více se produkuje inzulínu, tím více se aktivují vyrovnávací procesy zabezpečující ukládání tuků v organismu. Na zvýšení GI má vliv i způsob zpracování potraviny, délka varu apod..
Glykemická nálož je mnohem přesnější údaj, který bere v úvahu glykemický index, ale i celkové množství vstřebatelných sacharidů v dané porci.
Dvě potraviny se stejným GI mohou mít rozdílnou GN – například meloun (GI 75, ale GN jen 4,5) a kobliha (GI 75, ale GN 30 a více)
Viz tabulka v příloze
Jaký GI -GN je optimální u zdravých jedinců?
- Nejvhodnější jsou potraviny s GI pod 50 a GN pod 10, kam patří většina ovoce a zeleniny, luštěniny (podle zpracování), houby, ořechy, některé mléčné výrobky.
- Méně vhodné jsou potraviny s GI 50–70 GN 10–20 jako například celozrnné potraviny, velmi sladké ovoce, rýže...
- Nejméně vhodné jsou pak potraviny s GI nad 70 a GN větší jak 20 jako například bílé pečivo, sušenky, instantní kaše.
- TUKY A BÍLKOVINY NEOBSAHUJÍ CUKRY VE SVÉ PŮVODNÍ PODOBĚ. Po jejich zpracování do různých potravinářských výrobků si tím však nemůžete být jistí.
Potraviny s vyšším GI mají tyto nevýhody:
- Je po nich hlad.
- Když hladina glykémie roste příliš rychle, tak i rychle klesá a my jsme unaveni a máme opět chuť na sladké.
- Častěji jsme "přepadeni" vlčím hladem.
- Ničí nám to mikrobiom my máme pak následně opět chuť spíše na sladké. (protože správné bakterie milují pomalé sacharidy s nízkým GI a s hodně vysokým obsahem vlákniny)
- Cítíme se nafoukle, břichatě, oplácaně a pak z toho nemáme ty nejlepší pocity.
- Podle toho se pak střídají nálady, vzniká nervozita, nedůtklivost, podrážděnost, nespokojenost, bolesti hlavy…
- Chronicky zvýšená hladina inzulínu je samostatným rizikem pro kardiovaskulární onemocnění. O cukrovce ani nemluvím…
Zdroj: ww.mitolife.cz/nase-novinky/neni-cukr-jako-cukr-jaky-je-rozdil-mezi-glykemickym-indexem-a-glykemickou-nalozi-tabulka
Komentáře
Diskuze je prázdná.