Naše tel. číslo: 545 241 303

Které potraviny vám pomohou zhubnout? Jaký je rozdíl mezi glykemickým indexem a glykemickou náloží?

20. 09. 2023, 14:18

Potraviny s vysokou glykemickou náloží (vyšší než 20) mění náš metabolismus a významně přispívají k ukládání tuků. Pokud se chcete zdravě stravovat nebo shodit pár kilo, zaměřte se na potraviny s GN do 10 a hlavně pokud možno postupně vynechte jakékoliv průmyslově zpracované potraviny a polotovary. O které průmyslově zpracované potraviny jde zjistíte snadno na www.cojist.cz

Glykemický index je jen teoretická hodnota vyjadřující rychlost nárůstu hladiny krevního cukru. Čím vyšší je glykemický index u dané potraviny, tím rychleji a více inzulínu musí vyprodukovat slinivka břišní. A čím více se produkuje inzulínu, tím více se aktivují vyrovnávací procesy zabezpečující ukládání tuků v organismu. Na zvýšení GI má vliv i způsob zpracování potraviny, délka varu apod..

Glykemická nálož je mnohem přesnější údaj, který bere v úvahu glykemický index, ale i celkové množství vstřebatelných sacharidů v dané porci.
Dvě potraviny se stejným GI mohou mít rozdílnou GN – například meloun (GI 75, ale GN jen 4,5) a kobliha (GI 75, ale GN 30 a více)

Viz tabulka v příloze

Jaký GI -GN je optimální u zdravých jedinců?

  • Nejvhodnější jsou potraviny s GI pod 50 a GN pod 10, kam patří většina ovoce a zeleniny, luštěniny (podle zpracování), houby, ořechy, některé mléčné výrobky.
  • Méně vhodné jsou potraviny s GI 50–70 GN 10–20 jako například celozrnné potraviny, velmi sladké ovoce, rýže...
  • Nejméně vhodné jsou pak potraviny s GI nad 70 a GN větší jak 20 jako například bílé pečivo, sušenky, instantní kaše.
  • TUKY A BÍLKOVINY NEOBSAHUJÍ CUKRY VE SVÉ PŮVODNÍ PODOBĚ. Po jejich zpracování do různých potravinářských výrobků si tím však nemůžete být jistí.

Potraviny s vyšším GI mají tyto nevýhody:

  • Je po nich hlad.
  • Když hladina glykémie roste příliš rychle, tak i rychle klesá a my jsme unaveni a máme opět chuť na sladké.
  • Častěji jsme "přepadeni" vlčím hladem.
  • Ničí nám to mikrobiom my máme pak následně opět chuť spíše na sladké. (protože správné bakterie milují pomalé sacharidy s nízkým GI a s hodně vysokým obsahem vlákniny)
  • Cítíme se nafoukle, břichatě, oplácaně a pak z toho nemáme ty nejlepší pocity.
  • Podle toho se pak střídají nálady, vzniká nervozita, nedůtklivost, podrážděnost, nespokojenost, bolesti hlavy…
  • Chronicky zvýšená hladina inzulínu je samostatným rizikem pro kardiovaskulární onemocnění. O cukrovce ani nemluvím

 Zdroj: ww.mitolife.cz/nase-novinky/neni-cukr-jako-cukr-jaky-je-rozdil-mezi-glykemickym-indexem-a-glykemickou-nalozi-tabulka

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:

X

Tato stránka používá cookies, aby vám nabídla ten nejlepší zážitek z prohlížení. Cookies jsou malé textové soubory, které po určitou dobu napomáhají pamatovat si vaše aktivity a preference. Nezbytné cookies jsou automaticky zapnuty. Pokud souhlasíte s přijetím všech cookies, které se nacházejí na tomto webu, můžete to potvrdit tlačítkem "Přijmout všechny cookies", chcete-li své nastavení upravit, klikněte na tlačítko "Upravit nastavení". Svá nastavení cookies můžete později kdykoliv změnit nebo vymazat v historii svého prohlížeče.

Přijmout všechny cookies
Upravit nastavení
Odmítnout